Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Θα διασωθεί η Ελλάδα;

Θα διασωθεί η Ελλάδα; - Γεγονός πλέον το selective default – Ισχυρό σοκ σε ΧΑ και τράπεζες -13% - Οι τιμές των μεγάλων αμκ θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές – Αναμονή στα ομόλογα...στις 15-16 Μαρτίου η αναβάθμιση έως 8 βαθμίδες

28/02/12 - 14:28

(upd6) Η επιλεκτική χρεοκοπία, το selective default αποτελεί γεγονός για την Ελλάδα. Επίσης, προβληματίζουν και οι αναφορές ότι η προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου Σύνοδος Κορυφής αναβάλλεται, καθώς η Γερμανία είναι απρόθυμη να στηρίξει τους μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο. Είναι η πρώτη χώρα του πλανήτη που έχει υποστεί εν λειτουργία χρεοκοπία. Η οικονομία βρίσκεται σε λειτουργία και ταυτόχρονα χρεοκοπεί. Χθες το βράδυ υποβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία από την Standard and Poor’s και άμεσα θα ακολουθήσουν η Moody’s και η Fitch.
Προφανώς και η διαδικασία αυτή έχει τεχνικά χαρακτηριστικά.
Τα παλαιά ομόλογα αποσύρονται ως αναξιόχρεα και για τον λόγο αυτό ήταν απόλυτα αναμενόμενη η υποβάθμιση του σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Η σημαντική εξέλιξη όμως θα σημειωθεί μεταξύ 15 και 16 Μαρτίου οπότε και τα νέα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 70 δις ευρώ θα αναβαθμιστούν έως 8 κλίμακες δηλαδή έως την κλίμακα B για την Fitch ή την Moody’s.
Όμως και η εξέλιξη αυτή είναι εξίσου τεχνική.
Όπως και η υποβάθμιση σε χρεοκοπία έτσι και η αναβάθμιση των ελληνικών παλαιών και νέων ομολόγων είναι μια τεχνική διαδικασία.
Να σημειωθεί όμως ότι κλειδί για αυτές τις επερχόμενες και αναμενόμενες εξελίξεις θα είναι η έκβαση του PSI+.
Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι να εξελιχθεί η διαδικασία του PSI+ χωρίς επιπλοκές ή εμπλοκές.
Οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή την φάση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την διαδικασία.
Ήδη το Alea Group Holding έχει υποβάλλει ερώτημα στην ISDA στην διεθνή ένωση swaps και παραγώγων αν τα CACs και η διαφορετική μεταχείριση της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών είναι σύννομα. H ISDA συνεδριάζει αύριο για να απαντήσει στα ερωτήματα του Alea.
Προφανώς το Alea και άλλα hedge funds ποντάρουν στην εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος και στην πληρωμή των CDS.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο μεγάλος σκόπελος θα πρέπει η διαδικασία του PSI+ να παραμείνει εθελοντική κοινώς να μην ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Αν ενεργοποιηθούν τότε η διαδικασία καταρρέει ως προς το σκέλος της εκδήλωσης πιστωτικού γεγονότος.
Η ISDA τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να πιστοποιήσει credit event και βεβαίως να πληρωθούν τα CDS.
Ξεφεύγοντας όμως από αυτές τις παραμέτρους η ουσία ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Μετά το PSI+ μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος;
Η Moody’s προειδοποιεί πως όχι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ενώ ήδη ακούγονται επιχειρήματα ότι haircut σε εύθετη βάση μπορεί να υποστούν και τα νέα δάνεια της Τρόικα.
Η κατάσταση για το μέλλον της Ελλάδος παραμένει ρευστή καθώς το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος δεν είναι μικρό είναι πραγματικά πολύ μεγάλο.

Τι θα συμβεί στις τραπεζικές μετοχές;

Με χρηματιστηριακούς όρους κλειδί για την πορεία της αγοράς θα είναι η εξέλιξη των τραπεζικών μετοχών.
Τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες;
Το τεχνικό σκέλος ότι για 10 μέρες τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση αλλά προφανώς η ΤτΕ και το ELA θα αντικαταστήσουν το έλλειμμα ρευστότητας αν προκύψει.
Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα καθώς υπάρχει λύση.
Το βασικό ζήτημα των ελληνικών τραπεζών είναι το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης τους.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 έως 25 δις ευρώ νέα κεφάλαια και όπως προσδιορίζεται από το ΤΧΣ οι τιμές των αμκ θα υλοποιηθούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο πιθανότατα του τελευταίου 3μήνου προ της αμκ.
Δηλαδή οι τράπεζες θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια και το ΤΧΣ που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες θα προσδιορίσει τις τιμές των αμκ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί σοβαρό ζήτημα στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και χρήζει τεράστιας προσοχής από τους επενδυτές γιατί το dilution που έρχεται θα είναι πραγματικά πολύ μεγάλης κλίμακας.

Επιλεκτική χρεοκοπία και σημαντική πτώση σε ΧΑ και τράπεζες

Διευρύνει τις απώλειες το ΧΑ μετά και την είδηση για ενδεχόμενη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 2 Μαρτίου Συνόδου Κορυφής, λόγω της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει την χρηματοδότηση του τείχους προστασίας της ΕΕ. Ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 3,72% στις 721 μονάδες, απόρροια βεβαίως της νέας πραγματικότητας. Η Ελλάδα σε καθεστώς selective default.
Μπορεί να είναι μια τεχνική διαδικασία αλλά δεν παύει να έχει την σημασία της πως έφθασε η ελληνική οικονομία στο αδιέξοδο.
Οι τράπεζες υποχωρούν ελεγχόμενα σήμερα.
Η Εθνική στα 2,26 ευρώ -5,8% με αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ
Η Alpha bank στα 1,26 ευρώ -8%  με αποτίμηση 667 εκατ
Η Eurobank στα 0,9570 ευρώ -9,7% με αποτίμηση 527 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,4430 ευρώ -9,9% με αποτίμηση 527 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5340 ευρώ -5,15% με αποτίμηση 904 εκατ
Το δικαίωμα της Κύπρου στα 0,0160 ευρώ -22,27%. Η διαδικασία της αμκ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Marfin στα 0,2470 ευρώ -7,5% με αποτίμηση 397 εκατ ευρώ
Το ΤΤ στα 0,7470 ευρώ -6,6% με αποτίμηση 212 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές η ΕΕΕΚ -2,99%, ο ΟΤΕ -0,4%, η ΜΙΓ -3,2%, ο ΟΠΑΠ +0,4%, η ΔΕΗ -3,7%.

Αναμονή στα ομόλογα και στα CDS

Στα ιστορικά υψηλά διατηρούνται τα ελληνικά CDS στα ομόλογα απόρροια του selective default αλλά και της αβέβαιης ακόμη εξέλιξης του PSI+.
Τα ελληνικά CDS στο 75,5% ή 7550 μονάδες βάσης.
Της Ιρλανδίας 577 μ.β. της Ισπανίας 372 μ.β. και της Ιταλίας 392 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιητικά.
Στην Ιταλία 5,34% στην 10ετία, στην Ισπανία 4,78%, στην Πορτογαλία 12,45% και στην Ιρλανδία 6,74%.
Ποσό ύψους 3,01 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το βελγικό δημόσιο, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 και 6 μηνών.
Η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων 3 μηνών διαμορφώθηκε στο 0,211% έναντι 0,291% στην αντίστοιχη προηγούμενη, και ο δείκτης κάλυψης ήταν στο 2,34. Αντλήθηκαν 1,804 δισ. ευρώ.
Παράλληλα αντλήθηκαν 1,206 δισ. ευρώ μέσω εντόκων 6 μηνών, με την απόδοση να υποχωρεί στο 0,256% από 0,710% στην προηγούμενη, και τον δείκτη κάλυψης στο 3,46.
Το ευρώ στα 1,3440 δολάρια με διακύμανση 1,3460 δολάρια με 1,3390 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου