Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΕΝΩ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ «ΜΑΪΜΟΥ»-ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ…


«Τυφλό» το κράτος με τους πραγματικούς ανάπηρους!

* Ουρά... 4.000 Λαρισαίων περιμένουν μήνες για να κριθούν από την αρμόδια Επιτροπή

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Την ώρα που το κράτος ασκεί συστηματικά επικοινωνιακές τακτικές εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις περιπτώσεις των αναπήρων-μαϊμού, ταυτόχρονα αμελεί προκλητικά τις υποχρεώσεις του απέναντι σε χιλιάδες πραγματικούς ανάπηρους, αδιαφορώντας για το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας.
Πλήθος κόσμου περιμένει επί πολλούς μήνες και στη Λάρισα, στην ουρά για να εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις και να τύχει των όποιων ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Εκατοντάδες άτομα περιμένουν ακόμη και οκτώ μήνες, πολλές φορές με τη σύνταξή τους να έχει διακοπεί και κανένας δεν ενδιαφέρεται πώς επιβιώνουν όλο αυτό το διάστημα. Κόσμος που δεν έχει να ζήσει, που περιμένει την αναπηρική σύνταξη ή το επίδομα της Πρόνοιας, είναι αφημένος στα αζήτητα.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τα βαριά περιστατικά, ανθρώπους που είναι αδύνατον να μετακινηθούν και στους οποίους πρέπει να σπεύσει επί τόπου η Υγειονομική Επιτροπή προκειμένου να τους εξετάσει. Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν σχεδόν 11 μήνες καθώς δεν έχει ληφθεί από τα κεντρικά του ΚΕΠΑ η σχετική μέριμνα.
Πολύ μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα ψυχιατρικά περιστατικά. Υπήρχαν μήνες που η Διεύθυνση Αναπηρίας από την Αθήνα δεν συγκάλεσε στη Λάρισα ούτε μία Επιτροπή. Άνθρωποι έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς να έχουν κληθεί ακόμη να εξεταστούν. Και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να τα καταφέρουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Και αν…
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Αύγουστο, λόγω αδειών, δεν θα συγκληθεί καμία Επιτροπή και άρα οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνουν Σεπτέμβριο. Οι ανάπηροι μπορούν να φύγουν ήσυχοι για διακοπές.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
Γενικά υπολογίζεται ότι περιμένουν να περάσουν Επιτροπή στη Λάρισα περίπου 3.500 άτομα, που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους. Και μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουν φτάσει με μαθηματική ακρίβεια τους 4.000. Δηλαδή για να καλυφθεί η εκκρεμότητα θα πρέπει να συγκληθούν πάνω από 200 Επιτροπές. Το νούμερο είναι συγκλονιστικό. Ακόμα και είκοσι Επιτροπές τον μήνα να συνεδριάζουν, μία κάθε εργάσιμη ημέρα, χρειάζονται 10 μήνες για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα. Και εν τω μεταξύ προκύπτουν και νέες αιτήσεις, είτε από καινούργιες περιπτώσεις είτε από ανθρώπους που λήγει η κάλυψη της προηγούμενης βεβαίωσης που διαθέτουν. Αδιέξοδη δείχνει η κατάσταση.
Σε αντίξοες συνθήκες, παρά την έλλειψη προσωπικού στη γραμματειακή υποστήριξη αλλά και στους ελεγκτές γιατρούς, μέχρι τώρα εξυπηρετήθηκαν από το ΚΕΠΑ Λάρισας 4.500 άτομα και υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, ο αριθμός τους θα έχει ξεπεράσει τους 5.000. Επίδοση το δίχως άλλο εντυπωσιακή, παρότι το ΚΕΠΑ Λάρισας, που φιλοξενείται στο ΙΚΑ, λειτουργούσε επί πολλούς μήνες μόνο με 2 άτομα προσωπικό. Τώρα που αυξήθηκαν σε 5 και χάρη στη φιλοτιμία των υπαλλήλων αλλά και τον καλό συντονισμό που έχει επιτευχθεί σε συνεργασία με τον διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ Γιώργο Τσαγκούλη, έγινε τουλάχιστον κατορθωτό να μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής στον προέλεγχο και την υποβολή των δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι στο ΚΕΠΑ εξετάζονται όλα τα περιστατικά από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και όχι μονάχα του ΙΚΑ.
Και αφού υποβληθούν τα δικαιολογητικά στον προελέγχοντα γιατρό, μετά αρχίζει η ατέλειωτη αναμονή.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Η υπηρεσία του ΚΕΠΑ Λάρισας εδρεύει στα γραφεία του ΙΚΑ στην Ασκληπιού και Πατρόκλου. Εκείνο που δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη δυσλειτουργία στη γραμματεία είναι ότι οφείλει να προσέλθει έχοντας μαζέψει όλα τα δικαιολογητικά του, ήτοι: Φωτοτυπία ταυτότητας, φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας (τη σελίδα της φωτογραφίας και της θεώρησης), ΑΜΚΑ όχι γραμμένο χειρόγραφα αλλά σε επίσημο χαρτί όπως αυτό του ΚΕΠ , φωτοτυπία του εκκαθαριστικού εφορίας ώστε να φαίνεται το ΑΦΜ και η ΔΟΥ που ανήκει.
Αν πρόκειται για παράταση συνταξιοδότησης, την απόφαση διευθυντή, αν πρόκειται για νέα συνταξιοδότηση την αίτηση που υποβλήθηκε στο τμήμα συντάξεως. Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ υποχρεωτικά το παραπεμπτικό του φορέα.
Και οι αιτούντες επίδομα πρόνοιας, αν πρόκειται για συνέχισή του βεβαίωση από την Πρόνοια για το είδος του επιδόματος και την ημερομηνία λήξης του.
Αυτοί που έχουν περάσει ξανά από Επιτροπή του νοσοκομείου παλιότερα, φωτοαντίγραφο της προηγούμενης απόφασης.
Και τέλος αν πρόκειται να καταθέσει κάποιος άλλος τα δικαιολογητικά, απαιτείται η ανάλογη εξουσιοδότηση. Αυτά όσον αφορά στα διοικητικά δικαιολογητικά.
Για τα ιατρικά, πρέπει να είναι τα πρωτότυπα ή γνήσια αντίγραφα πρόσφατα ( του τελευταίου τετραμήνου) και όχι φωτοτυπίες.
Η ΑΘΗΝΑ
Επίσης, είναι σημαντικό, πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των Επιτροπών δεν το βγάζει η γραμματεία του ΚΕΠΑ Λάρισας αλλά η κεντρική διοίκηση οπότε κανένας στην τοπική υπηρεσία δεν γνωρίζει πότε θα περάσει κάποιος Επιτροπή. Εξαιτίας της προαναφερθείσας μεγάλης καθυστέρησης, τον τελευταίο καιρό αντί να αφοσιώνεται στην εξυπηρέτηση νέων περιστατικών, η γραμματεία στη Λάρισα υποχρεώνεται να σηκώνει διαρκώς τηλέφωνα ή να απαντά σε όσους την επισκέπτονται και να λέει τα ίδια και τα ίδια πράγματα: ότι δεν γνωρίζουν πότε θα περάσουν επιτροπή, ούτε καν στο περίπου. Η Αθήνα στέλνει συστημένη επιστολή στους υποψηφίους και η Λάρισα τους παίρνει τηλέφωνο 1-3 μέρες πριν περάσουν για να ελεγχθεί αν όντως έχουν ενημερωθεί.
ΚΙ ΟΙ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ;
«Κι οι καθηλωμένοι κύριε; Αυτοί όχι; Γιατί; Κύριε…». Εν προκειμένω η χρήση της γνωστής προεκλογικής διαφήμισης ταιριάζει γάντι. Με τη θλίψη και την ανησυχία να κυριαρχούν δικαιολογημένα.
Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΠΑ στη Λάρισα, έχουν καταθέσει αιτήσεις με διάφορα αιτήματα περίπου 60 άτομα που δεν μπορούν να προσέλθουν σε Επιτροπή αλλά πρέπει να πάει εκείνη να τους εξετάσει εκεί που βρίσκονται. Η εντολή από τα κεντρικά για το πώς ακριβώς θα εξετασθούν αυτά τα άτομα εδέησε να φθάσει στη Λάρισα μόλις προ διμήνου. Έως τότε δεν υπήρχαν οδηγίες.
Θέμα όμως υφίσταται διότι δεν υπάρχουν στη Λάρισα πιστοποιημένοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων ώστε να μπορέσουν να πάνε να τα ελέγξουν συγκεκριμένα περιστατικά και ενώ έχει ενημερωθεί η κεντρική Διοίκηση ουδέν προχώρησε. Έτσι έχουν ελεγχθεί ως τώρα μόνο 2 περιστατικά. Οι υπόλοιποι φάκελοι περιμένουν πλήρεις, να αραχνιάζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80 % των περιστατικών αυτών απαιτεί νευρολόγο, που δεν υπάρχει πιστοποιημένος στη Λάρισα. Υπολογίζεται ότι με σωστό προγραμματισμό (ο οποίος έχει ήδη οργανωθεί σε συνεργασία με τον διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας) η συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον ξεκινήσει δεν θα πάρει περισσότερο από 3 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, κάνοντας καθημερινά επισκέψεις. Άρα θα μπορούσε μέσα στον Αύγουστο να έχει τελειώσει. Αν και εφόσον…
ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει είναι με τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές. Υπάρχουν ειδικότητες όπως η ρευματολογική, η πνευμονολογική κ. α., όπου δεν μπορούν να συγκεντρωθούν 15 αιτήσεις ενδιαφερομένων ώστε να συσταθεί και να συνεδριάσει Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Υπάρχει περιστατικό που περιμένει 5 μήνες για να εξετασθεί το αίτημά του.
Εκτιμάται ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια μεικτή Επιτροπή ώστε να εξυπηρετηθούν και αυτά τα περιστατικά και να μην περιμένουν τόσο πολύ καιρό.
Σωτ. Ζαχαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου