Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πλωτές Αγορές: Η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση που θα γίνει στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου, 2013
Το ταξίδι των εμπόρωνΗ προσέλκυση Φιλιππινέζικων κεφαλαίων για επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο ήταν και είναι ένα προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά. Ένα στοίχημα που φαίνεται προς το παρόν να το κερδίζει. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών του λιανικού εμπορίου που ειδικεύονται στις υπαίθριες αγορές και πιο συγκεκριμένα στις πλωτές, σε μυστικό ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στη Μανίλα μέσα στο Ιανουάριο. Συνοδευόταν μάλιστα από συμβούλους επενδύσεων του υπουργείου εξωτερικών αλλά και από στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι συνεχείς συναντήσεις, που πολλές φορές κρατούσαν και μετά τα μεσάνυχτα, δεν είχαν το επιθυμητό όμως αποτέλεσμα. Κανείς από τους φιλιππινέζους επενδυτές δεν είχε πεισθεί για την βιωσιμότητα των αγορών αυτών στην Αθήνα, καθώς είχαν περάσει χρόνια από τις τελευταίες καλές πλημμύρες. Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και βροντοφώναξε: «Τα λούκια και το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης είναι στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Η επένδυσή σας σε πλωτές αγορές θα σας βγει, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Δώστε μου διορία μέχρι το τέλος του Φλεβάρη και θα σας το αποδείξω.»
Μετά την τελευταία καταιγίδα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός αλλά και το επιτελείο του επιτέλους χαμογελά, καθώς δεν μπορούσε να φανταστεί καλύτερο δώρο και μάλιστα τόσο βασανιστικά κοντά στο τέλος της διορίας που ο ίδιος είχε θέσει. Το γιορτινό κλίμα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή ήταν τέτοιο, που στέλεχος του επιτελείου του κ. Σαμαρά βγήκε με την σημαία του κόμματος για να πανηγυρίσει στην ταράτσα του κτηρίου και γλίστρησε. Λανθασμένα θεωρήθηκε από τα ΜΜΕ πως είχε ανέβει για να ξεβουλώσει τα λούκια.
Μάλιστα λέγεται πως οι πλημμύρες στο Χαλάνδρι ήταν ένα προσωπικό δώρο του Αντώνη Σαμαρά στους επενδυτές, αφού κατά τις μαραθώνιες συναντήσεις τους στη Μανίλα, είχαν εκφράσει το παράπονο πως ακόμα και αποφάσιζαν να επενδύσουν, οι χρυσοφόρες αγορές των βορείων προαστίων θα ήταν απλησίαστες και απρόσιτες. Συνεργεία του υπουργείου υποδομών έχουν ήδη αρχίσει εντατικές εργασίες και μπουκώνουν αποχετευτικούς σωλήνες και υπονόμους σε Κηφισιά και Μελίσσια, ενώ μελετάται και από ειδική ομάδα έργου η εκτροπή του Κηφισού στο κέντρο της Αθήνας.
Οι πρώτοι 500 έμποροι έχουν ήδη ξεκινήσει με τις βάρκες τους από τις Φιλιππίνες και αναμένονται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2015. Αναμένεται πως οι πλωτές αγορές θα στηθούν αρχικά σε Χαμοστέρνας, Χαλάνδρι, Ιερά Οδό και Κερατσίνι.
Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις και της ομολογουμένως μεγάλης κοινότητας Φιλιππινέζων που ζουν στη χώρα μας. Η πρόεδρός τους, Dumondon Lumunsad, δήλωσε στο «Κουλούρι»: «Περιμέναμε χρόνια μια τέτοια κίνηση. Με τα αυτοκίνητα δεν τα πάμε καλά, είναι γεγονός. Τα περισσότερα καταστήματά μας είναι ήδη προετοιμασμένα και θα πουλάμε και εμείς τα προϊόντας μας στις αγορές. Οι Αμπελόκηποι μετρούν ήδη 22 προβλήτες, ενώ πολλές είναι αυτές που βρίσκονται στα σκαριά. Στη Σεβαστουπόλεως μάλιστα κατασκευάζεται αποκλειστικά από φιλιππινέζικα χέρια το πρώτο νεώριο για βάρκες αγοράς.» Το κλίμα ευφορίας στην φιλιππινέζικη κοινότητα για το κέρδος που θα έχουν από αυτήν την κίνηση είναι τέτοιο, που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αγγελίες για ελληνίδες οικιακούς βοηθούς σε σπίτι ευκατάστατων φιλιππινέζων.

http://www.tokoulouri.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου