Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Εντονες αντιδράσεις για την αμνηστία των αγροτοσυνδικαλιστών

«ΚΡΥΦΗ» ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Θύελλα έχει προκαλέσει η «κρυφή» τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που κάνει... δώρο τριετή αναστολή σε αγροτοσυνδικαλιστές οι οποίοι διώκονται για κακοδιαχείριση στους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς.

Ο Θ. Κοκκινούλης με τον Χ. Σιδερόπουλο σε διαμαρτυρία αγροτών σε μπλόκο στα Τέμπη
Ο Θ. Κοκκινούλης με τον Χ. Σιδερόπουλο σε διαμαρτυρία αγροτών σε μπλόκο στα Τέμπη 
Υποκύπτοντας στις μικροκομματικές πιέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε την τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που δίνει «συγχωροχάρτι» στους αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις κακοδιαχείρισης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Υποκύπτοντας στις μικροκομματικές πιέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε την τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που δίνει «συγχωροχάρτι» στους αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις κακοδιαχείρισης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ομάδα βουλευτών της δικομματικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι υπάρχει φόβος για μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση, έθεσε το θέμα των αγροτοσυνδικαλιστών των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, ζητώντας να ανασταλούν οι διώξεις τους για μία περίοδο τριών ετών.
Η τροπολογία έγινε δεκτή εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη να κατηγορούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ότι απαξιώνει τη Βουλή και δεν προσέρχεται να υπερασπιστεί ο ίδιος τις τροπολογίες.

Σπ. Τσικρίκας
Σπ. Τσικρίκας
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η τροπολογία αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση διαμηνύει πως άνοιξε τον «φάκελο» των αμαρτωλών αγροτικών συνεταιρισμών που ευθύνονται για οικονομικά σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» ειπώθηκε ότι ξεκίνησε με τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών, έτσι ώστε όλοι οι υπερχρεωμένοι συνεταιρισμοί να πάνε σε εκκαθάριση και οι υπαίτιοι για την κακοδιαχείριση να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Βέβαια, η τροπολογία για τους αγροτοσυνδικαλιστές δεν μοιάζει να συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.

Χ. Παυλίδης
Χ. Παυλίδης
Τα τελευταία τρία χρόνια αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές αγροτικούς συνεταιρισμούς άρχισαν να βγαίνουν στη επιφάνεια. Πρώτη στη λίστα των «αμαρτωλών» ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών είναι η ΕΑΣ Λάρισας που μετράει ζημιές πάνω από 70 εκατ. ευρώ, στο τιμόνι της οποίας βρισκόταν για πολλά χρόνια ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης. Τον Μάιο του 2012 ο Θανάσης. Κοκκινούλης είχε οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από μήνυση της ΑΤΕ, καθώς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα σε δανειακή σύμβαση της τράπεζας με την Ενωση.
Ο χορός βέβαια των συλλήψεων άρχισε τον Δεκέμβριο του 2011 με τη σύλληψη του τότε προέδρου της ΕΑΣ Καρδίτσας Δημήτρη Σδράκα για μη καταβολή ΦΠΑ προς το Δημόσιο ύψους 680.000€. Ηταν ο πρώτος συνεταιριστής που συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Ακολούθησε η σύλληψη του «γαλάζιου» προέδρου της ΕΑΣ Φαρσάλων Γ. Σούρλα. Είχε κληθεί από το ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 909.000 ευρώ, αλλά δεν προσήλθε, έτσι συνελήφθη και κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, όπου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων με τριετή αναστολή, ενώ άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στον εν λόγω συνεταιρισμό είχε στηθεί επιχείρηση με εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων, τα οποία κόβονταν εν αγνοία τους και δεν αντιστοιχούσαν σε ανάλογο αγροτικό προϊόν. Πέρυσι συνελήφθη και ο πρόεδρος της καταχρεωμένης ΕΑΣ Πρέβεζας Γεράσιμος Λιόλιος, καθώς οι οφειλές της Ενωσης προς το Δημόσιο ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2012 συνέλαβαν τους Χρήστο Σιδερόπουλο και Σπύρο Τσικρίκα, μετέπειτα προέδρους της ΕΑΣ Λάρισας, ενώ την ίδια εποχή περίπου συνελήφθη για χρέη και ο Κώστας Μαρκούλης, πρόεδρος της πολύπαθης και «αμαρτωλής» Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Η Ομοσπονδία», γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.
Στη λίστα των αγροτοσυνδικαλιστών που διώκονται βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χ. Παυλίδης, ο οποίος συνελήφθη το 2012 για οφειλές της ΕΑΣ προς το Δημόσιο.
Κώστας Νάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου