Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

MINERISTAS-Μερικά μαθήματα αντάρτικου πόλης

Από ΒΑΘΥ , Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 | 8:40 μ.μ.

Το παρακάτω βίντεο έφτιαξε και μας έστειλε ένας καλός φίλος και σύντροφος. Το παραθέτουμε μαζί με το κείμενο που το συνοδεύει:

Με αυτοσχέδιες ρουκέτες και ασπίδες απαντούν οι απεργοί ανθρακωρύχοι στην Ισπανία στην προσπάθεια της αστυνομίας να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Αντιγράφω από Βικιπαίδεια...

 "Ο ανταρτοπόλεμος (ή και Ανορθόδοξος πόλεμος) είναι ένα είδος ένοπλης αντιπαράθεσης που υιοθετείται συνήθως από επαναστάτες ή από πολίτες που αντιστέκονται σε μια δικτατορική κυβέρνηση ή μια δύναμη κατοχής ή δρουν συμπληρωματικά ως προς τον τακτικό στρατό σε ένα γενικευμένο πόλεμο. Σκοπός, είναι η ανατροπή μίας κυβέρνησης ή κάποια εσωτερική πολιτική αλλαγή (συνήθως αλλαγή εξουσίας).

Αυτή η μορφή του πόλεμου επιλέγεται όταν οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι δεν είναι αρκετοί, και όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τον σχηματισμό ενός τακτικού στρατού. Πολλές φορές μονάδες του τακτικού στρατού μετασχηματίζονται σε αντάρτικες ομάδες για δράση σε περιοχές όπου τον έλεγχο έχει ο αντίπαλος.

Ο ανταρτοπόλεμος βασίζεται σε ένα σύνολο τακτικών, μεταξύ των οποίων είναι οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ενέδρες, σαμποτάζ, απόκρυψη των δυνάμεων και αποφυγή κάθε περιττής επαφής με τον αντίπαλο που δεν θα μπορούσε να φέρει νίκη με πρακτικά οφέλη και χωρίς σημαντικές απώλειες. 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανταρτοπόλεμου ήταν η δράση των παρτιζάνων του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία κατά των Γερμανών κατακτητών, η δράση (σε αρχικά στάδια) των κομμουνιστών με ηγέτη τον Μάο Τσετούνγκ στον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας, οι αγώνες των Βιετναμέζων του Χο Τσι Μιν στην Ινδοκίνα κατά της Γαλλικής αποικιοκρατίας. Άλλα σημαντικά αντάρτικα διεξήχθησαν στην Ελλάδα, στην Αλγερία, στην Μαλαισία, στην Κούβα, στην Νικαράγουα, στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου