Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για την ανακοίνωση της ΕΕ περί Ουκρανίας


Το Μέγαρο Μαξίμου




Έντονη είναι η αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας απειλώντας με νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός με παρέμβασή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και στην Επίτροπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε τροποποιήσεις οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές προκαλώντας δυσφορία στην Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας κάνοντας παράλληλο λόγο για «αντιθεσμική ενέργεια» των παραπάνω ευρωπαϊκών παραγόντων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία για στήριξη των αυτονομιστών φιλορώσων.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση στην επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου.
Να θυμίσουμε πως προηγήθηκε της ανακοίνωσης, ο βομβαρδισμό της Μαριούπολης (24/01).
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών στη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη (29/01) που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.
Με προορισμό τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο αναχωρεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου